Мрежа

Quality of Service

graphic image

Quality of Service (QoS) политиката ни определя приоритета (реда на обслужване) на пакетите и е съобразена със специфичните особености на различните типове услуги и трафик.

Ние използваме единствено оборудване на Juniper Networks, което разполага с големи хардуерни буфери (100ms) на всеки един порт в мрежата без значение от скоростта му. По този начин при краткотрайни претоварвания можем да гарантираме, че полезните пакети ще бъдат буферирани и обслужени, вместо да бъдат загубени.
graphic image

Основни типове пакети, подредени по
приоритет (от най-висок към по-нисък):

  • Network Control – включва всички мрежови протоколи в мрежата на BIX.BG включително BGP4 комуникацията за Public Peering. Този трафик е сравнително малък, но е особено критичен, така че се обслужва с най-висок приоритет.
  • Multicast – този трафик е в реално време и е критичен към закъсненията. Обслужва се с много висок приоритет, така че всички пакети да достигат без jitter от Multicast източниците до Multicast получателите.
  • P2P Private VLAN – този тип трафик е сравнително малък, като участниците го ползват за специфични свои цели. Обслужва се с висок приоритет.
  • Transparent Ethernet Interconnect – това е целият трафик за тази услуга. На ниво опорна мрежа се обслужва с висок приоритет, така че дори огромни DDoS атаки да не го засегнат. Няма приоритизация в двата края, където е свързано оборудването на клиента, така че пакетите се получават от едната страна в реда, в който са били изпратени от другата.
  • Peering – тук попадат пакетите от Public Peering, които НЕ са класифицирани като потенциален DDoS. Обслужват се с висок приоритет.
  • DDoS – това са пакетите класифицирани като потенциален DDoS. Обслужват се с най-нисък приоритет, така че при претоварване на порт, когато загубата на пакети е неизбежна, част от тях ще бъдат изхвърлени. Целта е да остане достатъчно капацитет, за да бъде доставен полезният Peering трафик.

Активиране:

Quality of Service политиката се прилага за всеки един порт в мрежата на BIX.BG, включително и за вътрешните свързаностти. Така услугите на участниците няма да бъдат засегнати дори при огромна DDoS атака, която би могла да претовари някоя връзка в мрежата.

Предимства:

  • Малки краткотрайни претоварвания на порт няма да засегнат услугите Ви;
  • Multicast, P2P Private VLAN и Transparent Ethernet Interconnect услугите няма да бъдат засегнати дори при екстремно претоварване от DDoS атака;
  • При значителни претоварвания в резултат от DDoS атака ще бъде запазен почти целия полезен Peering трафик.